Dnevi mikroplastike na FKKT: Poglobitev znanja in sodelovanja v raziskavah mikroplastike

Ljubljana, 19. april 2024 – Med 16. in 18. aprilom je na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) v Ljubljani v organizaciji dr. Gabriele Kalčikove in iniciative COST Priority potekal dogodek Microplastic Days, ki je združil domače in mednarodne strokovnjake na področju mikroplastike. Namen dogodka je bil spodbuditi napredek v znanju, metrologiji in standardizaciji raziskav mikroplastike. 

 

Program dogodka je obsegal različne aktivnosti, od seminarjev in usposabljanj do predstavitev in razprav, ki so udeležencem ponudile edinstvene vpoglede v problematiko mikroplastike. Poseben poudarek je bil na predstavitvi mikro-Ramanove spektrometrije in demonstraciji karakterizacije mikroplastik z Ramanovim mikroskopom, ki sta jo izvedla predstavnike podjetij Merel iz Slovenije in Horiba Scientific iz Francije. 

Demonstracija je vključevala karakterizacijo delcev mikroplastike na silicijevem membranskem filtru z uporabo avtomatiziranega delovnega procesa, ki je zajemal korake od postavitve vzorca, detekcije delcev, morfološke karakterizacije, merjenja Ramanovega spektra, kemijske identifikacije do klasifikacije delcev in poročanja. 

 

Dogodek je poudaril pomen mednarodnega sodelovanja in izmenjave znanj za razumevanje in reševanje problematike mikroplastike. Udeleženci so imeli priložnost ne samo spoznati najnovejše tehnologije in metodologije, temveč tudi razpravljati o prihodnjih korakih in izzivih na tem hitro razvijajočem se področju. 

 

Z velikim veseljem pa napovedujemo že naslednji dogodek na temo mikroplastike, ki bo potekal 29. maja v Zagrebu. Več informacij o prihajajočem dogodku razkrijemo kmalu! 

 

Scroll to Top

Prijava na servis

Kontaktirajte nas